Home » » Un million de romani au probleme cu somnul

Un million de romani au probleme cu somnul

Written By Marijuana on sâmbătă, 26 martie 2011 | 22:33

Potrivit specialiștilor de la Societatea Română de Pneumologie, un milion de români suferă de Sindrom de Apnee in Somn (SAS), boală care afectează calitatea somnului și generează afecțiuni grave.

În fiecare an, aproximativ o mie de pacienți sunt diagnosticați cu apnee, afecțiune care se manifestă prin oprirea respirației în somn, pentru mai mult de 10 secunde.

Simptomatologia bolii include și alte manifestări neplăcute, pentru pacient și cei din jurul său: sforăit puternic și sufocare, urinări frecvente și irascibilitate.

Boala poate avea urmări majore pentru viața pacientului. Lipsa de odihnă poate afecta activitățile zilnice, mai ales pe cele care presupun atenție și concentrare, iar sforăitul generează afecțiuni diverse, de la disfuncții sexuale la probleme cardiovasculare, diabet și hipertensiune sau chiar deces.

Afecțiunea este cauzată de supradimensionarea limbii, excrescențe locale sau de musculatura căilor respiratorii.

Diagnosticul este pus prin polisomnografie, iar tratamentul se aplică mecanic sau chirurgical. Deși primele consemnări cu privire la această boală datează de aproximativ un secol, după cum observă Gândul, în România, “SAS este recunoscută doar parţial ca afecţiune respiratorie, iar diagnosticul şi tratamentul nu sunt compensate de asigurările de sănătate”.

Share this article :

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Retete usoare & retete ilustrate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Premium Blogger Template