Home » » Coronita de Craciun

Coronita de Craciun

Written By Marijuana on luni, 21 decembrie 2009 | 09:10

Pentru blat iti trebuie:
  • 6 oua
  • 7 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri apa clocotita
  • 7 linguri faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 60 g ciocolata amaruie rasa
  • 1 praf de sare.
Pentru crema de vanilie iti trebuie:
  • 600 ml frisca lichida
  • 1 budinca de vanilie
  • 2 linguri cu varf de unt
  • 350 ml lapte
  • 20 g gelatina
  • 150gzahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
Pentru crema de visine iti trebuie:
  • 1 borcan mare compot de visine
  • 2 linguri rase zahar pudra
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 5 g de gelatina
  • 250 ml nectar de visine
Pentru sirop iti trebuie:
  • 1 cana zeama de la compotul de visine
  • 3-5 linguri lichior de visine, visinata sau coniac
Pentru stelutele din jeleu iti trebuie:
  • 250 ml lichid ( restul de zeama de la compotul de visine+nectar de visine)
  • 1 plic gelatina rosie pentru tort
  • 400 ml frisca lichida
  • optional: stelute, perle sau clopotei aurii pentru decor .
Pregatesti blatul asa:
  1. Bati albusurile spuma cu 4 linguri de zahar si un praf de sare.
  2. Freci bine galbenusurile cu restul de zahar, apa si uleiul, incorporezi galbenusurile in albusuri, adaugi ciocolata si faina amestecata cu praful de copt.
  3. Torni aluatul in tava unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt.
  4. Coci in cuptorul incalzit pentru 30-35 de minute.
Pregatesti crema asa:
  1. Dizolvi gelatina cu 100 ml apa, amesteci bine si dai la rece.
  2. Pui la fiert 300 ml lapte cu zaharul si un praf de sare.
  3. Dizolvi praful de budinca in restul de lapte si o incorporezi in laptele clocotit.
  4. Lasi pe foc pana se ingroasa budinca, o dai deoparte si pui gelatina topita (pui craticioara cu gelatina topita cateva secunde pe foc si amesteci energic, asezi din nou pe foc si amesteci pana cand este complet topita; atentie sa nu fiarba!).
  5. Incorporezi in budinca fierbinte untul si zaharul vanilat, acoperi crema cu folie transparenta si dai la rece.
  6. Bati frisca lichida si o dai la rece pentru a o bate mai usor (si vasul in care bati frisca trebuie sa fie rece).
  7. Dizolvi gelatina in 2 linguri de apa.
  8. Pui la fiert nectarul cu zaharul si zeama de lamaie.
  9. Iei de pe foc, adaugi gelatina topita si visinele bine scurse.
  10. Dai la rece.
  11. Amesteci budinca cu frisca batuta.
  12. Cum asamblezi tortul:
  13. Tai blatul in 3, asezi primul blat intr-un inel pentru torturi, il insiropezi cu zeama de visine amestecata cu lichiorul, torni 1/3 din crema de vanilie, cu ajutorul unei linguri asezi deasupra 1/2 din crema de visine in mici gramajoare.
  14. Repeti pana termini blaturile si cremele, avand grija ca deasupra sa asezi ultima treime din crema de vanilie.
  15. Dai la rece pentru cateva ore.
  16. Pregatesti gelatina conform instructiunilor de pe pachet si o torni intr-o tava dreptunghiulara, mai mica decat tava de la aragaz, unsa cu putin ulei.
  17. Dai la rece pana se intareste bine, apoi tai jeleul cu o forma de stea sau cu ajutorul unui sablon din hartie si un cutit foarte bine ascutit.
  18. Scoti inelul si imbraci marginile in frisca.
  19. Asezi stelutele pe tort sub forma unei coronite; cu o scobitoare desenezi un cerc cu diametrul de 10-12 cm pe care il lasi alb, iar pe marginile acestuia asezi cat mai artistic stelutele, nu neaparat toate simetric.
  20. Dai tortul jumatate de ora la frigider si il poti servi.
Portii: 12 portii
Pregatire: 100 minute

Coronita de Craciun
Share this article :

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Retete usoare & retete ilustrate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Premium Blogger Template