- 6 oua
- 7 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 2 linguri apa clocotita
- 7 linguri faina
- 1/2 plic praf de copt
- 60 g ciocolata amaruie rasa
- 1 praf de sare.
- 600 ml frisca lichida
- 1 budinca de vanilie
- 2 linguri cu varf de unt
- 350 ml lapte
- 20 g gelatina
- 150gzahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 borcan mare compot de visine
- 2 linguri rase zahar pudra
- 1 lingura zeama de lamaie
- 5 g de gelatina
- 250 ml nectar de visine
- 1 cana zeama de la compotul de visine
- 3-5 linguri lichior de visine, visinata sau coniac
- 250 ml lichid ( restul de zeama de la compotul de visine+nectar de visine)
- 1 plic gelatina rosie pentru tort
- 400 ml frisca lichida
- optional: stelute, perle sau clopotei aurii pentru decor .
- Bati albusurile spuma cu 4 linguri de zahar si un praf de sare.
- Freci bine galbenusurile cu restul de zahar, apa si uleiul, incorporezi galbenusurile in albusuri, adaugi ciocolata si faina amestecata cu praful de copt.
- Torni aluatul in tava unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt.
- Coci in cuptorul incalzit pentru 30-35 de minute.
- Dizolvi gelatina cu 100 ml apa, amesteci bine si dai la rece.
- Pui la fiert 300 ml lapte cu zaharul si un praf de sare.
- Dizolvi praful de budinca in restul de lapte si o incorporezi in laptele clocotit.
- Lasi pe foc pana se ingroasa budinca, o dai deoparte si pui gelatina topita (pui craticioara cu gelatina topita cateva secunde pe foc si amesteci energic, asezi din nou pe foc si amesteci pana cand este complet topita; atentie sa nu fiarba!).
- Incorporezi in budinca fierbinte untul si zaharul vanilat, acoperi crema cu folie transparenta si dai la rece.
- Bati frisca lichida si o dai la rece pentru a o bate mai usor (si vasul in care bati frisca trebuie sa fie rece).
- Dizolvi gelatina in 2 linguri de apa.
- Pui la fiert nectarul cu zaharul si zeama de lamaie.
- Iei de pe foc, adaugi gelatina topita si visinele bine scurse.
- Dai la rece.
- Amesteci budinca cu frisca batuta.
- Cum asamblezi tortul:
- Tai blatul in 3, asezi primul blat intr-un inel pentru torturi, il insiropezi cu zeama de visine amestecata cu lichiorul, torni 1/3 din crema de vanilie, cu ajutorul unei linguri asezi deasupra 1/2 din crema de visine in mici gramajoare.
- Repeti pana termini blaturile si cremele, avand grija ca deasupra sa asezi ultima treime din crema de vanilie.
- Dai la rece pentru cateva ore.
- Pregatesti gelatina conform instructiunilor de pe pachet si o torni intr-o tava dreptunghiulara, mai mica decat tava de la aragaz, unsa cu putin ulei.
- Dai la rece pana se intareste bine, apoi tai jeleul cu o forma de stea sau cu ajutorul unui sablon din hartie si un cutit foarte bine ascutit.
- Scoti inelul si imbraci marginile in frisca.
- Asezi stelutele pe tort sub forma unei coronite; cu o scobitoare desenezi un cerc cu diametrul de 10-12 cm pe care il lasi alb, iar pe marginile acestuia asezi cat mai artistic stelutele, nu neaparat toate simetric.
- Dai tortul jumatate de ora la frigider si il poti servi.
Pregatire: 100 minute

0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.