Descrierea retetei:
Gogosile umplute sunt foarte gustoase. Gogosile pot fi umplute cu gem de prune, caise, cu diverse creme sau umpluturi special preparate
Ingrediente:
Pentru 6-7 gogosi:
1 ou
250 g faina
1 lingurita drojdie praf sau 1/2 pachetel (10 - 15 g) drojdie proaspata
60 ml lapte
60 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 varf de lingurita sare
1 lingura ulei
coaja rasa de lamaie sau portocala
ulei pentru prajit
zahar pudra vanilat
gem, magiun, crema de ciocolata sau de vanile, albusuri de ou batute spuma si amestecate cu branza de vaci si stafide etc.
Modul de preparare a retetei:
Se incalzeste la aproximativ 40°C o ceasca (60 ml) de lapte (il simtim caldut, dar nu fierbinte, la mana). In lapte se dizolva drojdia de bere. Daca folosim drojdie proaspata, aceasta se freaca mai intai, intr-o farfurie sau castronel, cu o lingurita de zahar, pana se fluidizeaza. Apoi se dizolva acest amestec in laptele caldut.
In laptele in care am dizolvat drojdia se amesteca, folosind mixerul, 1 lingurita de zahar si o lingura de faina. Se lasa amestecul la caldura (pe un bufet, aveti grija ca in bucatarie sa fie cald) un sfert de ora, acoperit cu un servet curat, sa creasca.
Se bate oul apoi se amesteca maiaua, galbenusul, restul de zahar, uleiul, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Faina se pune gramajoara pe planseta de lucru sau intr-o cratita mare, larga, si in mijloc se face, cu mana, o adancitura. In aceasta adancitura se pune amestecul de maia si se incepe, treptat, inglobarea fainii in compozitie. Se procedeaza ca la reteta de cozonaci, intai se inglobeaza faina de pe margine cu o furculita, apoi cand amestecul devine mai consistent se foloseste mana. Se framanta aluatul, adaugand faina daca mai este necesar. Dupa 10 minute de framantat, aluatul incepe sa se desprinda de pe planseta si se incepe impaturirea acestuia, stropindu-l cu unt topit.
Se acopera aluatul cu un servet curat si se lasa sa creasca, la loc calduros.
Se intinde aluatul intr-o foaie de aprox. 3 mm grosime si se taie cu un pahar. Se pune pe jumatate din rondelele obtinute gem sau alta umplutura, in mijlocul rondelei. Apoi se acopera cu alt disc din coca si se preseaza marginile astfel incat sa se lipeasca intre ele. Se lasa gogosile astfel formate 15 minute la caldura sa se odihneasca, apoi se pun in uleiul incins. Se lasa pe o fata pana cand acea parte este facuta, apoi se intorc. Gogosile nu se intorc prea repede deoarece nu mai cresc complet.
Se lasa gogosile in ulei pana cand capata culoarea aurie, apoi se scot pe o farfurie sau un servet de hartie, se lasa sa se scurga de ulei. Se tavalesc prin zahar vanilat si se servesc.
Recomandari Retete-Online.blogspot.com:
Inainte de a prepara aluatul pentru gogosi aduceti toate ingredientele la temperatura camerei.
Incercati uleiul in care prajiti gogosile cu o bucatica de aluat: uleiul are temperatura potrivita atunci cand langa aluat se formeaza bule ("sfaraie") insa acesta are suficient timp sa creasca. Daca uleiul e prea incins gogosile nu vor avea timp sa creasca si vor iesi indesate.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.